tisdag 6 februari 2007

Operation Ragnarök

Det är fredag den 14e juli 2006, klockan är 18:43. Sommarkvällen är varm, på stockholms gator trängs glassätande småbarnsföräldrar med salongsberusade tonåringar. Etern pulserar av mobilsamtal, radioskval, skandalrubriker och musikvideobrus. Dörren stängs till en tom lägenhet i Alby, och fem unga män klädda i svarta kläder, solglasögon och keps går raskt därifrån med tunga ryggsäckar. Några minuter senare lämnar de parkeringsplatsen i två stulna bilar. Den ena färdas mot Kaknästornet, den andra mot Arenavägen 63. Ett sms skickas till ett tjugotal mobiltelefoner. Det säger, kort och koncist: "Inled Ragnarök."

18:48 står en svartklädd man utanför Gyllenstiernsgatan 10. Han har precis stoppat ner sin mobiltelefon och går till ytterdörren och ringer på. En blonderad välklädd man öppnar dörren och den svartklädde mannen frågar "Bingo?". En sekund senare hörs fyra skott, och mannen försvinner springandes från platsen, lämnandes en döende Bingo Rimér i en pöl av blod vid ytterdörren.

Mellan 18:48 och 19:10 utspelar sig samma scenario runtom på ett tiotal adresser i Stockholm. Listan över offer är lång och består nästan uteslutande av kanalchefer, tv-kändisar, tidningsredaktörer och journalister.

Klockan 19:20 kliver två av männen från Alby-lägenheten ur sin bil i närheten av Aftonbladets redaktion. De tar sig upp på redaktionen, där de drar vapen och föser ihop alla närvarande in i två konferensrum. Med kall effektivitet går en av männen runt i lokalen och placerar ut svarta lådor medan den andre spikar in kilar i dörrarna. Ett vittne ser de två männen springa ut från entrén 19:35. 19:36 hörs tre nästan simultana explosioner och det stora Aftonbladethuset förvandlas till en rykande hög av skrot.

19:42 rapporterar TT att en kraftig explosion inträffat på Arenavägen. Ekot bryter radiosändningarna för en nyhetsrapport 19:43. Sändningen hinner pågå i 12 sekunder då det plötsligt blir tyst i etern. Kabel-TV-nätet slocknar. 19:45 börjar tv-kanalerna simultant att sända en textslinga med ett kort meddelande:

DEN PERVERTERADE MEDIACIRKUSENS TID ÄR SLUT. DU ÄR EN FRI MÄNNISKA. KASTA AV DIG APATINS BOJOR.

Exakt 20:00 hörs ett öronbedövande dån i området kring Frihamnen. Chockade stockholmare ser Kaknästornet falla och knäckas av på mitten innan det slår i marken och en enorm plym av rök och damm reser sig där tornet nyss stod. Radio och TV tystnar igen. En kuslig tystnad lägrar sig över staden, och det enda man tydligt kan höra är ljudet av hundratals sirener.

Inga kommentarer: